Akıllı düşman akılsız dosttan hayırlıdır (deli dostun olacağına akıllı düşmanın olsun)

Düşüncesiz ve yersiz davranan, gerçeği görmeyen, anlayışı kıt kimseler yaptıkları işlerin, söyledikleri sözlerin ne gibi sonuçlar doğuracağını hesap edemezler. Bu yanlarıyla, iyi niyetlide olsalar dostlarına bilmeyerek zarar verebilirler. Bunun aksine, akıllı düşmanın neler yapabileceği, hangi yollara başvuracağı önceden tahmin edilip sezilebilir, dolayısıyla kişi tedbirini alır, kendisine gelebilecek zararları önlemeye çalışır.

Akılsız kimse dostu için iyi niyet beslediği halde, yaptığı işin ne gibi sonuçlar doğuracağını bilmediği için insana zarar verebilir. Akılsızlık, iyi niyet gerekçesiylede olsa kötü sonuçlar verir. İyi ve yararlı sonuç için iyi niyet yeterli değildir, bunun için önce akıl gerekidir.

Ahmağın kaş yapayım derken göz çıkartmasının sebebi beyinsizliğidir. Ahmağın nerede nasıl vuracağı hiç belli olmaz. Oysa insan, akıllı düşmanının kötülüğü, akıl yoluyla sezer, gereken önlemi alır.

Akıllı düşmanla anlaşmak daha kolaydır. Düşüncesiz ve uygunsuz hareket eden, gerçeği görmeyen ve anlayışı az olan insanlar, çalışmalarının sonuçlarını ve söyledikleri kelimeleri hesaplayamazlar. Bu yönleriyle, iyi niyetleri varsa bilmeden arkadaşlarına zarar verebilirler.

Aksine, akıllı düşmanın ne yapabileceği, hangi yolları izleyeceği tahmin edilebilir ve tahmin edilebilir, böylece kişi önlem alır ve ona herhangi bir zarar gelmesini önlemeye çalışır. Akılsız kişi arkadaşı için iyi niyetleri olsa bile, ona zarar verebilir, çünkü çalışmasının ne gibi sonuçlara sahip olacağını bilmiyor. Dikkatsizlik iyi bir sebep olsa da kötü sonuç verir.

İyi niyet, iyi ve faydalı bir sonuç için yeterli değildir, bu öncelikle zihin gerektirir. Kaşları söylediğimde gözün parlamasının nedeni beyinsizlik. Aptalın nereye ve nasıl çarptığı belli değil.

Oysa insan akıllı düşmanın kötülüğünü zihin yoluyla algılar ve gerekli önlemleri alır. Akıllı düşmanla başa çıkmak daha kolaydır.

  • Akıllı düşman akılsız dosttan hayırlıdır (deli dostun olacağına akıllı düşmanın olsun) atasözünün kısa açıklaması ve uzun anlamı nedir?
  • Akıllı düşman akılsız dosttan hayırlıdır (deli dostun olacağına akıllı düşmanın olsun) atasözünün söyleyeni ve tarihi hikayesi nedir?
  • Akıllı düşman akılsız dosttan hayırlıdır (deli dostun olacağına akıllı düşmanın olsun) atasözününde verilmek istenen öğüt mesajı nedir?
  • Akıllı düşman akılsız dosttan hayırlıdır (deli dostun olacağına akıllı düşmanın olsun) atasözü nasıl ortaya çıkmıştır ve konusu nedir?
  • Akıllı düşman akılsız dosttan hayırlıdır (deli dostun olacağına akıllı düşmanın olsun) atasözünün cümlede kullanımı ve kompozisyon yazısı
  • Akıllı düşman akılsız dosttan hayırlıdır (deli dostun olacağına akıllı düşmanın olsun) atasözünün eş ve yakın anlamlısı ve benzer atasözleri
  1. Sonraki İlgili Atasözleri ve Anlamları

  2. Önceki İlgili Atasözleri ve Anlamları

  3. Sonraki A Harfi ile Başlayan Atasözleri

  4. Önceki A Harfi ile Başlayan Atasözleri