Vakitsiz öten horozun başını keserler
Her işin olduğu gibi, her sözünde uygun bir yeri ve zamanı vardır. Uygun olan bir zamanda söylenmeyen, yerli yersiz ortaya atılan, densizce sarf edilen sözler birilerinin tepkisini çeker, rahatsızlığa neden olur, büyük zarara yol açar. Vakitsiz öten horozdan, ancak onu keserek kurtulan insanlar, yerinde ve zamanında konuşmayan insanıda cezalandırıp susturmakta hiç tereddüt etmezler.
Her söz yerinde ve zamanında söylenmelidir, zamansız ve yersiz söylenen sözler büyük zararlara yol açabilir. Vakitsiz öten horozu, uğursuzluk getireceği inancıyla keserler. Her bildiğinizi söylemenin uygun bir yeri ve zamanı vardır.
İyi niyetlede olsa zamansız ve uygun olmayan ortamda söylenen sözler, çevredekilerden tepki görebilir, onları rahatsız edebilir hatta tepkili olanlar, zamansız konuşan insanıda cezalandırıp susturmakta hiç tereddüt etmezler. Sonuç olarak her bildiğinizi uygun olmayan yerde ve zamanda söylemek olumsuz sonuçlara yol açar. Babanın karnı aç iken zayıf notlar söylenmez mesela.
Her söz vaktinde ve yerinde söylenmelidir. Bir sözün, zamanı gelmeden söylenmesi, büyük zararlara yol açabilir. Bunun için, uygun olmayan zamanda aklına geleni söyleyen kişi cezalandırılır.
Nasıl ki vakitsiz öten horoz, uğursuz sayılarak kesilir. Her şeyin bir vakti zamanı vardır. Her söz yerinde ve zamanında söylenmelidir.
Bir sözün zamanı gelmeden söylenmesi, büyük zararlara ve infiallere yol açabilir. Bunun için, uygun olmayan zamanda aklına geleni söyleyen kimse cezalandırılır. Nasıl ki vakitsiz öten horoz, uğursuz sayılarak kesilir ve eti yenir.
Her söz zamanında ve yerinde söylenmelidir. Zamansız ve yersiz söylenen bir söz beklenen etkiyi yapmayacağı gibi ilişkileride bozabilir. Ulu orta konuşmalarıyla insaların başını derde sokan kişi cezalandırılır.
Her işin bir zamanı vardır. Zamanı dışında yapılan işlerden insanlar zarar görebilirler. İnsan yapacağı işin zamanını hesaba katmalıdır.
Her iş gibi her kelimenin uygun bir yeri ve zamanı vardır. Uygun bir zamanda söylenmeyen, uygunsuz bir şekilde ortaya çıkan ve düzensiz olarak tüketilen kelimeler birinin tepkisini çeker, rahatsızlığa neden olur ve büyük zarar verir. Zamanında ölü horozdan kaçan insanlar, ancak keserek, yerinde ve zamanında konuşmayan kişiyi cezalandırmak ve susturmaktan çekinmeyin.
Her kelime yerinde ve zamanında konuşulmalı ve zamansız ve gereksiz kelimeler büyük zarar verebilir. Horoz ötüşünü, şanssızlık getireceği inancı ile erken kestiler. Bildiklerinizi söylemek için uygun bir yer ve zaman var.
Zamansız ve uygun olmayan bir ortamda konuşulan kelimeler, iyi niyetle olsa da, etrafındaki kişilere tepki verebilir, rahatsız edebilir veya hatta tepki gösterebilir, zamansız konuşan kişiyi cezalandırmak ve susturmaktan çekinmezler. Sonuç olarak, bildiğiniz her şeyi uygun yerde ve zamanda söylemek olumsuzdur. Örneğin, babanızın midesi aç olduğunda zayıf notlar söylenmez.
Her kelime zamanında ve yerinde söylenmelidir. Bir sözcüğü zamanından önce konuşmak büyük zarar verebilir. Bunun için aklına uygunsuz bir zamanda gelen her şeyi söyleyen kişi cezalandırılır.
Tıpkı vaktinden önce dışarı çıkan horozun uğursuz sayılmasıyla kesilir. Her şeyin bir zamanı var. Her kelime zamanında ve yerinde söylenmelidir.
Zamanından önce bir kelime konuşmak büyük zarar ve öfkeye yol açabilir. Bu nedenle aklını uygunsuz bir zamanda söyleyen kişi cezalandırılır. Ürkek horozun uğursuz olarak sayılması ve etin yenmesi gibi.
Her kelime zamanında ve yerinde söylenmelidir. Zamansız ve garanti edilmeyen bir kelime beklenen etkiyi yaratmaz veya ilişkileri bozabilir. İnsanları başını belaya sokan kişi, büyük orta konuşmalarıyla cezalandırılır.
Her işin bir zamanı vardır. İnsanlar zamanın dışında yapılan işlerden muzdarip olabilirler. İnsan, çalışma zamanını dikkate almalıdır.
- Vakitsiz öten horozun başını keserler atasözünün kısa açıklaması ve uzun anlamı nedir?
- Vakitsiz öten horozun başını keserler atasözünün söyleyeni ve tarihi hikayesi nedir?
- Vakitsiz öten horozun başını keserler atasözününde verilmek istenen öğüt mesajı nedir?
- Vakitsiz öten horozun başını keserler atasözü nasıl ortaya çıkmıştır ve konusu nedir?
- Vakitsiz öten horozun başını keserler atasözünün cümlede kullanımı ve kompozisyon yazısı
- Vakitsiz öten horozun başını keserler atasözünün eş ve yakın anlamlısı ve benzer atasözleri
-
Sonraki İlgili Atasözleri ve Anlamları
- Acemi nalbant mesleği gavur eşeğinde öğrenirmiş
- Adamın yere bakanından suyun ağır akanından sakın
- Sarhoştum aydım böyle yaşamaktan caydım
- Muhabbet iki baştan
- Azıcık aşım ağrısız (kaygısız) başım
- Çiftçinin (zahirenin) ambarı sabanın ucundadır
- Kadın kocasını isterse vezir isterse rezil eder
- Akraba idik akrep olduk biz bize ayrı düştük bakmaz olduk yüz yüze
- Çok koşan (seyirten) çabuk (tez) yorulur
- Avradı er zapt etmez ar zapt eder
-
Önceki İlgili Atasözleri ve Anlamları
- Su aka aka yolunu bulur
- Sahipsiz eve it buyruk
- At binicisini tanır (bilir)
- Lafın tamını deliye derler
- A dana nasıl kıydın taze fidana
- Akan su yosun (pislik) tutmaz
- Her şeyin bir vakti var horoz bile vaktinde öter
- Ölmüş koyun (eşek) kurttan korkmaz
- Akçası ucuz olanın kendisi kıymetli olur
- Eceli gelen köpek cami duvarına siyer
-
Sonraki V Harfi ile Başlayan Atasözleri
- Varsa pulun herkes kulun yoksa pulun dardır yolun
- Veren eli herkes öper
- Varsa malın herkes kulun yoksa malın dardır yolun
- Vermeyince mabud neylesin mahmud
- Verdin mi doyur vurdun mu duyur
- Varsa eşin rahattır başın yoksa eşin zordur işin
- Vefayı köpekten öğren
- Vakitsiz misafir keseden yer
- Var mı malın herkes kulun yok mu pulun dardır yolun
- Veresiye şarap içen iki kez sarhoş olur
-
Önceki V Harfi ile Başlayan Atasözleri
- Vakit nakittir
- Verilen söz borcun aynısıdır
- Vur dedik öldürdü
- Verirsen doyur vurursan duyur
- Varsa (var mı) pulun herkes kulun yoksa (yok mu) pulun dardır yolun (paran varsa cümle alem kulun paran yoksa tımarhane yolun)
- Vasiyet ölüm getirmez
- Varlığa güvenme
- Verip pişman olmaktansa vermeyip düşman olmak yeğdir
- Verirsen veresiye batarsın karasuya
- Varlığa darlık olmaz